INFORMÁCIE O POBYTOCH:
Mobil: 8:00 - 20:00 (PO - NE)
+421 (0)903 664 164

Tel:  8:00 - 17:00 (PO - PIA)
+421 (0)52 446 86 85
Fax: +421 (0)52 446 86 85
E-mail: info@privat-tatry.com

Fauna Tatier

FAUNA VO VYSOKÝCH TATRÁCH

Žije tu 8 druhov obojživelníkov, 3 druhy plazov, 115 druhov vtákov a 42 druhov cicavcov. V lesnom stupni nájdeme líšku, kunu, mačku, či tchora alebo jazveca. Vyššie sa vyskytujú medvede alebo rysy. Vlk je, bohužiaľ, zriedkavejší. Najtypickejšími obyvateľmi našich veľhôr sú kamzíky, svište a orol skalný, ktorý je veľmi zriedkavý.

Ursus arctos

Medveď hnedý (Ursus arctos)


Medveď je všežravec, 2 m dlhý a váži 150-350 kg. Žerie lesné plody, larvy hmyzu, zdochnuté živočíchy. Pretože ľudia zbierajú lesné plody, vytráca sa hmyz, ale aj iná zver. Medveď je preto nútený hľadať si potravu u človeka. Najhoršie je, keď sa naučí chodiť k ľuďom pravidelne. Prekutáva kontajnery naplnené zvyškami jedál zo stravovacích zariadení, alebo už navyknutý vyhľadáva človeka a učí tomu aj svoje mláďatá. V súčasnosti sú zvýšené stavy medveďov.

Rupicapra rupicapra tatrica

Kamzík vrchovský tatranský
(Rupicapra rupicapra tatrica)

Kamzík obýva alpínske lúky a strmé tatranské steny. Kamzíky žijú v čriedách, ktoré vedie stará samica. Staré capy žijú samotársky. Mláďatá sa rodia v máji až júni. V roku 1994 žilo vo Vysokých Tatrách 490 kusov kamzíkov. V súčasnosti sa stav rapídne znižuje. V roku 1999 to bolo iba 79 kusov.

Aquila chrisaetos

Orol skalný (Aquila chrisaetos)

Orol je najväčším opereným dravcom Tatier. Rozpätie krídiel má 2 metre a váži 4 kg, no unesie korisť hmotnosti 7 kg. Živí sa cicavcami ako sú svište, hraboše a kamzíčatá. Hniezdia v korunách stromov alebo v trhlinách skál. V roku 1994 žilo v Tatrách 19 kusov. V dnešnej dobe populácia klesá, na čom sa vo výraznej miere podieľa človek.  

Lynx lynx

Rys ostrovid (Lynx lynx)

Rys je tretí náš najväčší mäsožravec. Dorastá do dĺžky 1,3 m, výšky 0,75 m a dosahuje hmotnosť 35 kg. Žije samotárskym životom, združujú sa len v období párenia od februára do začiatku apríla. Mláďatá (2-4) sa rodia v máji až v júni. Rys sa živí srnčou, jeleňou, mufloňou zverou, ale poľuje aj na daniele a kamzíky.